Czy za pomocą kominka można ogrzać 3 pokoje. Nie byłoby drzwi, tylko zrobiłbym łuki. Nie chodzi mi o kominek z płaszczem tylko zwykły.
Strona 1 z 1
3 Pokoje Jednym Kominkiem
Napisany 22 czerwca 2011 - 09:39
Możesz się domyślić w którym pokoju bedzie najcieplej Jednak można rozprowadzić ciepło z kominka za pomoca kanałów do poszczególnych pomieszczeń.
Napisany 24 czerwca 2011 - 12:19
Można to tak nazwać. Koszty ich wykonania nie sa bardzo wysokie i przy małym mieszkaniu może to zdać egzamin. Pozostaje kwestia czy masz ochotę palić w kominku codziennie.
Napisany 24 czerwca 2011 - 10:05
Jeśli Felicjan nie ma innego wyjścia to będzie musiał się troszkę pomęczyć z tym kominkiem. Jeśli rozprowadzi ciepłe powietrze do dwóch pozostałych pokoi to z pewnością zdecydowanie poprawi sobie komfort cieplny w mieszkaniu.
Napisany 23 lipca 2014 - 10:30
A czemu nie? Czytałem że kominki maja naprawdę sporą moc, wystarczy tylko wszystko dobrze zamontować. Nie wiem tylko czy takie wkłady jak Arysto , były by do tego odpowiednie. Są stalowe, solidne bo niemieckiej firmy wiec chyba dają rade co?
Napisany 29 czerwca 2015 - 09:07
no własnie, pomyśl, czy jest sense rozpalać kominek codziennie....?
Napisany 29 lipca 2015 - 10:53
Jak najbardziej się da i to w sposób w jaki koledzy radzą. U mojej narzeczonej w domu jest zastosowane takie rozwiązanie i dzięki temu jest ciepło w każdym pokoju.
Napisany 28 grudnia 2015 - 08:49
Owszem,jest to możliwe z wykorzystaniem systemu wymuszonego - który za pomocą aparatu nawiewnego AM zasysa powietrze z okapu kominka i tłoczy je do nawet odległych wylotów. Warto jest wcześniej dokonać dokładnych obliczeń - czyli strumień powietrza potrzebnego do ogrzania określonej powierzchni i straty ciśnienia, tak aby maksymalnie wykorzystać możliwości grzewcze systemu.
Prześlij ten temat:
Strona 1 z 1