Jeśli ktoś posiada układ CO na pompie ciepła IVT ze sprężarką spiralną i tradycyjną instalacją na grzejnikach bardzo proszę o opinię i jakieś dane co do zużycia
Strona 1 z 1
Pompa Ciepła Ivt + Grzejniki
Napisany 24 lipca 2012 - 09:27
ka niestetynie posiadam pompy ciepła IVT. Kupiłem rok temu galmetowską, mam układ miezany tzn. podłogówka w gościnnym i w kuchni, a reszta pokojów na grzejnikach, oczywiście uprzednio je przewymiarowałem bo wiadomo że z pompą ciepła nie osiąga takiej takiej temperatury jak kocioł, lub można wykorzystać grzejniki niskotemperaturowe. Jeśli chodzi o zużycie to mimo że mam grzejniki to wyniosło mnie 3200 zł za sezon grzewczy. Domek 150 m2 jak wspomniałem mam tylko część w podłogówce reszta czyli jakieś 70 % to grzejniki. Dolne źródło to odwierty, a do tego zamontowana rekuperacja. Czyli po rachunku widzę że pompa również nadaje się do grzejników, utrzymywałem temperaturę około 21 st w domku.
Mój znajomy chce kupi IVT więc sam chętnie o niej poczytam, może ktoś wie coś więcej na ten temat?
Mój znajomy chce kupi IVT więc sam chętnie o niej poczytam, może ktoś wie coś więcej na ten temat?
Napisany 24 lipca 2012 - 06:51
No to dużo jak na 150 m2, NIBE na 200m2 i na podłogówce za zeszły sezon 2600 zł z buforem ciepła odwierty pionowe.
Napisany 30 lipca 2012 - 08:56
termastyl, o 24 lipca 2012 - 06:51 , powiedział:
No to dużo jak na 150 m2, NIBE na 200m2 i na podłogówce za zeszły sezon 2600 zł z buforem ciepła odwierty pionowe.
Oczywiście to zależy od budynku i od strat 3200 koszty wyniosły razem z c.w.u również za okres letni, tego nie ujełem, ale ważne jest to, że posiadam konwektory w 70 % wiec wyższa temperatura grzania. Mimo to wydaje mi się, że koszty sa na dobrym poziomie
Prześlij ten temat:
Strona 1 z 1