Witam wszystkich. Mam pytanie skierowane być może bardziej do serwisantów kotłów gazowych. Planuje kupić kocioł kondensacyjny Ferroli Domicondens F24 dwu funkcyjny CO plus ciepła woda uzyt. Wiem, że jest przystosowany do gazu GZ-50 ale u mnie jest GZ-30 czy jest możliwość przezbrojenia? Czy taką usługę zgłasza się przed zakupem i oni go dostosują czy robi to serwisant? Jeżeli nie to jaki piec polecacie z tańszych rozwiązań.
Drugie pytanie to czy ktoś z forum użytkuje ten kocioł? Jakie są Wasze opinie? Dom 130m2, 24 cm keramzyt + 12 cm styropian, poddasze i sufit po 15 cm, na dole kuchnia i korytarz podłogówka, poddasze grzejniki aluminiowe przewymiarowane. Planuje dogrzewać dom kominkiem, zwykłym wkładem bez PW 14KW,. Czy nie zabiją mnie rachunki za gaz?
Pozdrawiam
Strona 1 z 1
Przezbrojnie Kotła / Opinia
Napisany 03 listopada 2011 - 07:07
Z reguły większośc kondensatów chociaż nie wszystkie zmianę rodzaju gazu załatwia sie ustawieniami automatyki jak jest w feroli nie wiem, osobiście na 130 m wbrew opiniom większości tego forum załozył bym De Dietricha MCR24T z zasobnikiem bo wtedy i wodę grzejemy w kondensacie trzeba go tylko wyposażyc w czujnik pogodowy i orginalny regulator wewnetrzny a gwarantuję że rachunki to max 300 zł i w tym modelu nie ma znaczenia jaki mamy gaz. Jeden minus jak wszyscy twierdzą to płatne pierwsze uruchomienie ale za uruchomienie płaci sprzedawca chyba że kupisz na necie to wtedy problem bo za rozruch trzeba dac od 400 do 1000 zł POZDRAWIAM
Napisany 03 listopada 2011 - 08:24
Jeżeli kupisz na necie to za pierwsze uruchomienie równiez płaci sprzedawca. W karcie gawrancyjnej wyraźnie pisze, że koszty pierwszego uruchomienia ponosi sprzedawca a sprzedawca internetowy niczym nie różni się od tradycyjnego (oprócz ceny oczywiście).
Napisany 03 listopada 2011 - 08:54
Teraz nawet internetowe sklepy podsyłają swoich serwisantów do pierwszych uruchomień
Prześlij ten temat:
Strona 1 z 1