Mam pewien problem z moim piecem gazowym Vaillant albo nie rozumiem po prostu zasady jego działania. Nie za bardzo znam się na temacie ale postaram się go opisać.
Jak już napisałem mam piec firmy Vaillant dwu-funkcyjny. Na piecu są dwa pokrętła od temperatury ogrzewania i od wody.
Do pieca podłączony jest regulator temperatury który mam ustawiony w dzień na 21 stopni a w nocy na 18.
Pierwsze pytanie: Czy to dobry dobór temperatury ? Dodam tylko że mieszkanie ma 90 metrów 2 pokoje + łazienka mają grzejniki(łącznie 3) a w kuchni i jadalni jest podłogówka.
Drugie pytanie: Do czego dokładanie służy te pokrętło na piecu od ogrzewania ? (domyślam się że do temperatury wody ale wchodzącej czy wychodzącej ?)
Trzecie najważniejsze: Dlaczego skoro mam podłączony regulator zewnętrzny i podaje on sygnał "grzej" do pieca to piec co jakiś czas się wyłącza i nie grzeje ? Wygląda to tak jak by ten czujnik od temperatury na piecu (pokrętło)
miał więcej do gadania niż sygnał z regulatora. Po chwili gdy temp wody spadnie piec grzeje dalej. Może mam coś źle podłączone w piecu ?
Przepraszam za nie fachowy opis

Proszę o wytłumaczenie mi tego tematu..
Z góry dziękuje

Ten post był edytowany przez lidlRulez dnia: 01 stycznia 2012 - 03:30