Witam
Mam mały problemik z ogrzewaniem. Do rzeczy przed kilkoma laty tato założył ogrzewanie elektryczne w domu tylko że ceny prądu zmieniły się od tamtych czasów. Tato wyprowadził się z domu a zostawił mi ten problem na głowie. Nie mam za bardzo możliwości postawienia pieca na eko groszek w domu a najbliższy miejsce w którym można go by było postawić jest garaż który stoi 30 metrów od mojego domu. Mieszkam na wsi w domu wielorodzinnym i mam do ogrzania 70 metrów dołu i 40 góry. Nie mam możliwości podłączenia pieca gazowego bo nikt mi się nie zgodzi na postawienie butli z gazem i tak naprawdę jestem w kropce bo czy jest sens kopać od garażu i pchać ciepło przez całe podwórko .
Może państwo mają jakieś racjonalne wyjście z mojej sytuacji
Dziękuje i Pozdrawiam
Strona 1 z 1
Witam Potrzebuję Rady
Napisany 04 stycznia 2012 - 09:47
Jeżeli zdecydujesz się na rozwiązanie z prowadzeniem rur przez podwórko to tylko w specjalnej rurze preizolowanej. W ten sposób unikniesz strat ciepła i będzie OK. Inna sprawa to kwestia przystosowania garażu na kotłownię . Jest to jednak jak najbardziej wykonalne.
Napisany 06 stycznia 2012 - 02:04
Witam i Dziekuje za odpowiedz
Zastanawiam się tylko czy to będzie opłacalne , bo nie wiem czy ta jedna pompa da rady dopchać ciepło. A znów koszty utrzymania dodatkowych pomp czy to nie przewyższy kosztów ogrzewania.
Zastanawiam się tylko czy to będzie opłacalne , bo nie wiem czy ta jedna pompa da rady dopchać ciepło. A znów koszty utrzymania dodatkowych pomp czy to nie przewyższy kosztów ogrzewania.
Napisany 06 stycznia 2012 - 11:22
Koszt pracy jednej pomy obiegowej, przez załóżmy pół roku, nie jest wysoki (można to nawet dokładnie policzyć na podstawie poboru dla konkretnej pompy).
Napisany 02 marca 2012 - 06:01
Jedna pompa o odpowiednio dobranej mocy powinna dać radę. Jeśli chodzi o samą inwestycję to jest ona jak najbardziej wykonalna. Nie raz spotkałem się z kotłowniami kilka metrów od domu.
Napisany 11 lipca 2013 - 01:28
Witam serdecznie!
JA miałem bardzo podobny problem.
Nie wiedziałem gdzie postawić piec dlatego zdecydowałem się na postawienie małego, blaszanego garażu.
To naprawdę bardzo praktyczne rozwiązanie i na pewno znajdzie się wiele innych elementów, które warto w takim miejscu przechowywać.
Wystarczy dobrać garaż do swoich wymogów.
Polecam i pozdrawiam
JA miałem bardzo podobny problem.
Nie wiedziałem gdzie postawić piec dlatego zdecydowałem się na postawienie małego, blaszanego garażu.
To naprawdę bardzo praktyczne rozwiązanie i na pewno znajdzie się wiele innych elementów, które warto w takim miejscu przechowywać.
Wystarczy dobrać garaż do swoich wymogów.
Polecam i pozdrawiam
Napisany 31 stycznia 2014 - 04:17
Ja również jestem zdania, że jest to jak najbardziej do wykonania. A czy opłacalne? Można popytać fachowców. Wycena i rada nic nie kosztują.
Napisany 14 listopada 2014 - 10:53
Witam potrzebuje rady, jaki piec musze zainstalować żeby móc ogrzewać sie węglem, ekogroszkiem? zasypowy? nie orientuje sie za bardzo w tej kwestii prosze o wyrozumiełość.
Prześlij ten temat:
Strona 1 z 1