Witajcie forumowicze.
Stałem się właścicielem swojego pierwszego "M" i od razu przejdę do rzeczy i meritum.
Obecnie w mieszkaniu jest ogrzewania centralne (grzejniki) grzane z pieca z wkładem a ciepła woda z bojlera również podłączonego pod CO. Dzięki czemu jest woda ciepła użytkowa z grzania w piecu i prądem (grzałka bojler).
Chce założyć ogrzewanie centralne gazowe i wodę gazową przy pozostawieniu obecnej instalacji użytkowanej zamiennie i równocześnie.
Moje pytanie jest takie i czy tak w ogóle z względów technicznych i sztuki wykonania można zrobić.
Mianowicie.
Zakładam piec dwu-funkcyjny.
Ogrzewa on grzejniki i wodę bieżącą i teraz.
Czy mogę zrobić tak aby woda na grzejniki przechodziła z pieca gazowego przez piec opałowy? Czyli np. Ustalam sobie 50 stopni na gazowym on mi grzeje ale rozpalam też w piecu i jak piec się nagrzeje to potem wiadomo piec gazowy się wyłącza i nie grzeje dopóki w piecu opałowym nie wygaśnie?
Drugi temat wody bieżącej... piec gazowy bierze wodę z bojlera czyli może być tak że bierze ciepłą wodę bo bojler nagrzał się od pieca opałowego i np. piec gazowy "dogrzewa" do zadanej temperatury lub jak jest wyższa niż zadana tylko przepuszcza?
Czy takie coś w ogóle jest możliwe?
Strona 1 z 1
Podłączenie Instalacji Piecowej Z Gazową
Napisany 18 marca 2017 - 10:49
Drugi temat wody bieżącej... piec kocioł gazowy bierze wodę z bojlera czyli może być tak że bierze ciepłą wodę bo bojler nagrzał się od pieca opałowego kotła na paliwo stałe i np. piec kocioł gazowy "dogrzewa" do zadanej temperatury lub jak jest wyższa niż zadana tylko przepuszcza?
Czy takie coś w ogóle jest możliwe?
Odpowiedz
Oczywiście - przy kotle dwufunkcyjnym - idealne rozwiązanie ale na układzie grzewczym zastosuj baniak tak 100 litrów aby nie było tak że grzejesz ciepłą wodę i roi się zimno w domu
Ogrzewa on grzejniki i wodę bieżącą i teraz.
Czy mogę zrobić tak aby woda na grzejniki przechodziła zpieca kotła gazowego przez piec kocioł opałowy na paliwo stałe? Czyli np. Ustalam sobie 50 stopni na gazowym on mi grzeje ale rozpalam też w piecu kotle i jak piec kocioł się nagrzeje to potem wiadomo piec kocioł gazowy się wyłącza i nie grzeje dopóki w piecu opałowym kocioł na paliwo stałe nie wygaśnie?
Odpowiedz